Beavatkozásaink

Arc ránctalanító műtét

A kor előrehaladtával gyakori panasz az arcbor megereszkedése, ráncosodása, mely a megjelenést igen lényegesen befolyásolja. A plasztikai sebészet módszereivel mód van ezen zavaró elváltozás megszűntetésére, a feszes, fiatalos arcbőr helyreállítása.

A műtét során a fül előtti, illetve a hajas fejbőrön ejtett metszésekből tárjuk fel az arcot, majd a bőr alapreparálása és megfeszítése után a felesleget eltávolítjuk. A metszések tekintettel a helyükre, ill. a varrattechnikára, rejtettek, gyakorlatilag nem láthatók. A műtét eredményeként az arc petyhüdtsége megszűnik, a finom ráncok eltűnnek.

A beavatkozás nem simítja el a mely orrkörnyéki redőt, melynek korrekciójára egyéb módszerek állnak rendelkezésünkre. A műtétet altatásban, esetleg helyi érzéstelenítésben végezzük, és mintegy 3 órát vesz igénybe. A beavatkozás ideje alatt teljes érzéstelenség áll fenn. A műtétet követően nyomókötést szükséges viselni 4-5 napon keresztül, mely némi kényelmetlenséggel jár, viszont a műtét utáni bevérzést és ödémát hivatott csökkenteni. Az erre szolgáló speciális kötszert műtét előtt kell beszerezni. A beavatkozást követően kialakuló, esetenként a mellkas bőréig terjedő bőrelszíneződés - mely a bőr alatti bevérzés következménye - a műtét velejárója, mintegy 2 hét után nyomtalanul felszívódik. Ugyanez vonatkozik a műtét utáni duzzanat, ödéma kialakulására is.

A műtét során minden olyan szövődmény előfordulhat, mely egyéb sebészeti beavatkozás során is fenyeget. A sebgyógyulási zavarok, a seb ill. a műtéti terület fertőződése az esztétikai eredményt is rontja. Ennek megelőzésére szigorú rendszabályok vannak érvényben. (műtői körülmények, sterilitási szabályok betartása stb.) ill. a sebet fedő kötés viselése. Alapvető fontosságú, hogy sebészeti beavatkozást követően elsősorban idős, egyéb társbetegségekben szenvedő betegeknél vérrögösödés alakulhat ki, melynek megelőzésére a korai mobilizálás, ill. esetleg vérhigítók szolgálnak. Szövődményként írja le a szakirodalom az arcideg bénulását, mely gondos műtéti technikával biztonsággal elkerülhető. A műtét után egy nap kórházi bennfekvést biztosítunk, mely idő alatt szoros orvosi ellenőrzés alatt áll. Ezt követően varratszedésig mely 7-10 nap után történik, szükséges ellenőrzésen megjelenni.

Fülplasztika

A gyermek- és felnőttkor egyik leggyakoribb és legtöbb panaszt okoz esztétikai problémája az elálló fül. Ennek műtéti korrekciójára már gyermekkorban van lehetőség, amikor a gyermekkel való együttműködés mar zavar nélkül kivihető.

A műtét mintegy másfél óráit vesz igénybe és általában helyi érzéstelenítésben történik. A heg teljes mértékben rejtett, a fül mögötti áthajlási redőben helyezkedik el. A beavatkozás a koponya és a fülkagyló által bezárt szög a normálisnak megfelelő lesz, az esetleges hiányzó hajlatokat is kialakítjuk.

A műtét gyakorlatilag fájdalmatlan, ugyanis az érzéstelenítés is a kevésbe érzékeny területeken történik. A beavatkozás után egy hétig mindkét fülkagylót nyomókötéssel látjuk el, mely viselési kellemetlenséggel jár, viszont a műtét eredményessége szempontjából alapvető fontosságú. A varratokat 1 hét után távolítjuk el. Ezt követően további orvosi ellenőrzésre nincs szükség.

A műtét során minden olyan szövődmény előfordul, mely egyéb sebészeti beavatkozás során is fenyeget a sebgyógyulási zavarok, a seb ill. a műtéti terület fertőződése az esztétikai eredményt is rontja. Ennek megelőzésére szigorú rendszabályok vannak érvényben (műtői körülmények, sterilitási szabályok betartása stb.) illetve a sebet fedő kötés viselése. Alapvető fontosságú, hogy sebészeti beavatkozást követően, elsősorban idős, egyéb társbetegségekben szenvedő betegeknél vérrögösödés alakulhat ki, melynek megelőzésére a korai mobilizálás, ill. esetleg vérhigítók szolgálnak.

A műtéti beavatkozás kórházi ápolást nem tesz szükségessé, de amennyiben Ön erre igényt tart, természetesen lehetővé tesszük.

Orrplasztika

Az arc legkiemelkedőbb részének hibái meghatározója az arc egészének esztétikájában. Ezen torzulások műtéti korrekciói helyreállítják az arc harmóniáját. A leggyakoribb eltérések a kampós (horgas), lógó orr mind jól korrigálhatók a plasztikai sebészeti fegyvertárral. A műtétek altatásban, esetleg helyi érzéstelenítésben történhetnek.

A beavatkozás során mind a csontos, mind a porcos orr korrekcióját elvégezzük azért, hogy a kellő arányosságot elérjük. A műtét általában egy órát vesz igénybe. A műtét után egy hétig az orra modellált gipszkötés viselése szükséges, mely az új helyzetben való rögzítés és az ödéma képződés megelőzése miatt fontos. A műtéti metszések az orrüregben belül történnek, mely miatt látható helyen hegek általában nincsenek.

A gyógyulás mintegy két hetet vesz igénybe. A műtétet követően egy napos kórházi ápolás szükséges, melyet társaságunk biztosít az Ön részére. Amennyiben további ápolásra tart igényt, ezt is biztosítani tudjuk.

A műtét feltétele a jó orrlégzés, valamint az abszolút gyulladásmentes állapot. Ezért, ha vizsgálat során nehezített orrlégzésre, orrsövényferdülésre, gyulladásos folyamatra derül fény, a műtétet addig halasztjuk, míg a folyamat meg nem szűnik, illetve az esetlegesen szükséges orr-fül-gégészeti ellátás ezt nem teszi lehetővé.

A műtét során minden olyan szövődmény előfordulhat, mely egyéb sebészeti beavatkozás során is fenyeget. A sebgyógyulási zavarok, a seb, ill. a műtéti terület fertőződése az esztétikai eredményt is rontja. Ennek megelőzésére szigorú rendszabályok vannak érvényben (műtői körülmények, sterilitási szabályok betartása stb.), ill. a sebet fedő kötés viselése. Alapvető fontosságú, hogy sebészeti beavatkozást követően, elsősorban idős, egyéb társbetegségekben szenvedő betegeknél vérrögösödés alakulhat ki, melynek megelőzésére a korai mobilizálás ill. esetleg vérhigítók szolgálnak.

Szemhéjplasztika

A kor előrehaladtával, valamint alkati sajátosságok miatt az egyik leggyakoribb, esztétikailag zavaró elváltozás a felső szemhéj megereszkedése, az alsó szemhéj "táskásodása". Ezen hiányosságok megszüntethetők egy mintegy másfél órás beavatkozással. A felső szemhéj lógását a felesleges bőr kimetszésével korrigáljuk.

                              

                              

Az alsó szemhéjak megereszkedése, "táskásodása" elsősorban a bőr, illetve izomrostok közötti zsírszövet felszaporodása miatt alakul ki. Ezen zsírcsomók eltávolítása, valamint a minimális bőrfelesleg kimetszése révén helyreáll a korábbi, esztétikus állapot. Mindkét műtét esetén a heg rejtett, nem látható helyen van.

A műtét általában helyi érzéstelenítésben történik, mely minimális kellemetlenség árán teljes érzéstelenséget biztosít a műtét ideje alatt. A műtétet követően a sebvonalra, valamint környezetére átlátszó úgynevezett steril-strip kötést alkalmazunk, mely varratszedésig biztosítja a seb zárását. A műtét során minden olyan szövődmény előfordul, mely egyéb sebészeti beavatkozás során is fenyeget. A sebgyógyulási zavarok, a seb ill. a műtéti terület fertőződése az esztétikai eredményt is rontja. Ennek megelőzésére szigorú rendszabályok vannak érvényben (műtői körülmények, sterilitási szabályok betartása stb.), ill. a sebet fedő kötés viselése. Alapvető fontosságú, hogy sebészeti beavatkozást követően elsősorban idős, egyéb társbetegségekben szenvedő betegeknél vérrögösödés alakulhat ki, melynek megelőzésére a korai mobilizálás ill. esetleg vérhigítók szolgálnak.

A műtétet követő napokon duzzanat, szem körüli vérömleny kialakulása várható, mely műtét természetes következménye, és mintegy két hét alatt nyomtalanul eltűnik. A hematóma fennállásának ideje alatt célszerű nem átlátszó napszemüveget viselni. A kötés ideje alatt a szemkörnyék higiénéjére fokozottan szükséges ügyelni, mely a váladék nedves, esetleg kamillás vattával történő eltávolítását jelenti. A beavatkozás miatt kórházi bennfekvésre nincs szükség, de amennyiben ezt Ön kívánja, elhelyezését biztosítani tudjuk.


Zsírleszívás

Testkontúrváltoztatás aspirációs lipektómiával

A mai nők többsége mindent megtesz azért, hogy szabaduljon súlyfeleslegétől. Diétával és rendszeres testgyakorlással csak általános súlycsökkenés érhető el. A lokalizált, helyi zsírfelrakódás a fenti eljárásokkal többnyire nem befolyásolhatók. Ennek megoldásara alkalmas az aspirációs lipektómia, vagy köznapi nyelven "zsírleszívás".

Az eljárás élettani alapja az a megfigyelés, hogy pubertás kor után a zsírsejtek nem osztódnak, csak nagyságuk növekszik. A zsírsejtek eltávolítása tehát felnőttkorban végleges eredményt ad, mivel osztódni nem képesek, növekedésük pedig egy bizonyos határon belül korlátozott. A műtét elvégzésének feltétele mind az általános szervezet, mind pedig a beavatkozás helyének gyulladás és fertőzésmentes állapota.

Elvégezhető járóbetegként helyi érzéstelenítésben, de igény szerint általános érzéstelenítésben egy napos kórházi megfigyeléssel. A zsírleszívás különböző méretű, vakummal csatlakoztatott perforált kanülökkel történik, melyeket lehetőleg rejtett helyeken kb. 1 cm-es metszésekből vezetünk be. A műtétet követően a betegnek egy hétig kompressziós kötést javasolt viselnie, a szövődmények megelőzése érdekében. A beavatkozást követően a műtéti területen oedema, suffusio (bevérzés) jelentkezhet, melyek a műtét természetes velejárói és nem szövődményei. Előfordulhat azonban folyadékgyülem vagy vérömleny képződés, ritkán fertőzéses eredetű gyulladás, melyek a műtét eredményét ronthatják, esetleg újabb beavatkozást igényelhetnek.

Hasplasztika

A terhességet, illetve nagymértékű fogyást követően gyakori elváltozás a has bőrének megereszkedése "lógása". Ennek műtéti korrekciója után, mely a bőrfelesleg eltávolítását jelenti, megszűnik a bőr megereszkedése, a hasfal bőre ismét feszessé válik. A heg a bikini által takart területen, az úgynevezett bikini-vonalban (bikini line) helyezkedik el.

Felhívjuk figyelmét, hogy a műtéti beavatkozás nem jelent fogyást, ugyanis csak a megereszkedett bőrfelesleget távolítjuk el. Így fontos, hogy a műtétet akkor végezzük, amikor a testsúlyváltozás már nem várható, ugyanis mindez, mind az ismételt terhesség rontja a műtét eredményét. A beavatkozás során az egész elülső hasfal bőrét felpreparáljuk, az esetleg észlelt hasfali izomzat szétválást korrigáljuk, majd a felesleg eltávolítását követően zárjuk a műtéti területet. Mivel jelentős műtéti sebfelszínt kapunk, fontos a későbbi folyadékgyülem megelőzése érdekében alagcső visszahagyása. Ezt két-három nap után távolítjuk el.

A műtétet követően két napos kórházi ápolás szükséges, melyet Társaságunk biztosít az Ön számára. A teljes sebgyógyulásig, mely két-három hetet vesz igénybe a kereskedelemben kapható rugalmas fűző viselése szükséges, mely szintén segít megelőzni a savóképződést. A műtét során minden olyan szövődmény előfordulhat, mely egyéb sebészeti beavatkozás során is fenyeget. A sebgyógyulási zavarok, a seb, ill. a műtéti terület fertőződése az esztétikai eredményt is rontja. Ennek megelőzésére szigorú rendszabályok vannak érvényben (műtői körülmények, sterilitási szabályok betartása stb.), illetve a sebet fedő kötés viselése. Alapvető fontosságú, hogy sebészeti beavatkozást követően elsősorban idős, egyéb társbetegségekben szenvedő betegeknél vérrögösödés alakulhat ki, melynek megelőzésére a korai mobilizálás ill. esetleg vérhigítók szolgálnak.

A hasplasztika speciális komplikációja a savképződés, mely a bőr alatt, a műtéti területen meggyűlő folyadékot jelent. Ennek megelőzésére szolgál a draincső, ill. ennek eltávolítása után a haskötő viselése. Amennyiben mindezek ellenére kialakul, csapolást tesz szükségessé. Ennek során injekciós fecskendővel szívjuk le a folyadékot.

Mellplasztika

Emlőnagyobbítás protézis beültetésével

A női test meghatározó esztétikai egysége az emlő, melynek bármilyen, az ideálistól eltérő formája vagy nagysága meghatározza a nőiséget. Az egyik leggyakoribb panasz a túl kicsi emlő, mely lehet veleszületett vagy a szoptatás következtében kialakult elváltozás. A mai korszerű protézisek birtokában mód van az emlő növelésére, illetve kis mértékben alakjának megváltoztatására.

A műtétet általában általános érzéstelenítésben végezzük, bizonyos esetekben a beteg kérésére helyi érzéstelenítésben is kivitelezhető. Ennek során protézist ültetünk be vagy a mirigy, vagy a nagy mellizom alá. A beavatkozás következtében az emlő nagysága az ideálist éri el. A hegek rejtettek, melyek vagy a bimbóudvar festenyzett területhatárán vagy az emlő alatt, az áthajlási redőben, illetve lehetőség van a hónaljárok felöli behatolásra is. A műtétet követően egy napos kórházi ápolás szükséges, melyet társaságunk biztosít az Ön számára. Varratszedésig kötés szükséges, mely általában 10-14 nap, majd ezt követően hat hétig melltartó viselése ajánlatos.

A beültetett protézis anyaga általában szilikon, mely egy burokból és az azt kitöltő gél állapotú mátrixból áll. Az elmúlt években elterjedt hír a protézis rákkeltő és egyéb, elsősorban immunológiai megbetegedéseket okozó hatásáról, ezek azonban nem nyertek bizonyítást. Ekkor került előtérbe a sótöltésű és egyéb protézisek, melyek ma alternatívát jelentenek.

A szilikon okozta speciális megbetegedések nem igazolhatók, illetve olyan alacsony valószínűséggel fordul elő, hogy ez megkérdőjelezi az összefüggést. A későbbiek során reális szövődményként a tokképződés fordulhat élő, melynek során az implantátum körül kialakult kötőszövetes burok megvastagszik, az emlőt torzítja, előrehaladott esetekben fájdalmat okoz, és műtétet tesz szükségessé. Ennek valószínűségét a szakirodalom 5-20% között adja meg. A tokképződés elkerülése miatt speciális tornagyakorlatok végzése szükséges, melyet pácienseinkkel részletesen megbeszélünk.

A műtét során minden olyan szövődmény előfordul, mely egyéb sebészeti beavatkozás során is fenyeget, a sebgyógyulási zavarok, a seb, illetve a műtéti terület fertőződése az esztétikai eredményt is rontja. Ennek megelőzésére szigorú rendszabályok vannak érvényben (műtői körülmények, sterilitási szabályok betartása stb.) illetve a sebet fedő kötés viselése. Alapvető fontosságú, hogy sebészeti beavatkozást követően, elsősorban idős, egyéb társbetegségekben szenvedő betegeknél vérrögösödés alakulhat ki, melynek megelőzésére a korai mobilizálás ill. esetleg vérhigítók

Mellkisebbítés

A női emlő gyakori rendellenessége a mell normálist meghaladó lényeges megnagyobbodása, illetve megereszkedése. Ezen esetekben a keblek helyzete, ill. alakja eltér az ideálistól. Gyakori okként alkati sajátosságok, valamint jelentős testsúly változás szerepel. A korszelű plasztikai sebészet lehetőséget teremt ezen eltérés korrekciójára.

A műtétet altatásban végezzük. A beavatkozás során az emlő nagysága csökken az ideális helyére kerül, alakja az esztétikust közelíti.

Az emlő volumenének csökkenése akár 50 %-os is lehet, melynek során a mirigyállomány jelentős része kerülhet eltávolításra. Az eltávolított szövetmennyiséget szövettani vizsgálatra küldjük. A jelentős mennyiségű mirigyállomány csökkenés a későbbiekben szoptatási nehézségeket, esetleg szoptatási képtelenséget okozhatnak. A műtét során az emlő bimbó komplexum helyzete is változik, esetenként 10-15 cm-t is emelkedik.

A hegek, melyek elkerülhetetlenek, egyrészt a bimbóudvar festékes területén és a bimbóudvar alatt hosszirányban helyezkednek el. Kivételes esetekben szükség lehet az áthajlásban ejtett metszésre is, mely így itt is heget okoz. A korszerű varróanyagok, a maximálisan kíméletes műtéti technika, a bőrben vezetett varratok biztosítják az egyéni hajlamtól függő sebgyógyulást.

A műtét során minden olyan szövődmény előfordulhat, mely egyéb sebészeti beavatkozás során is fenyeget. A sebgyógyulási zavarok, a seb, ill. a műtéti terület fertőződése az esztétikai eredményt is rontja. Ennek megelőzésére szigorú rendszabályok vannak érvényben (műtői körülmények, sterilitási szabályok betartása stb.), ill. a sebet fedő kötés viselése. Alapvető fontosságú, hogy sebészeti beavatkozást követően, elsősorban idős, egyéb társbetegségekben szenvedő betegeknél vérrögösödés alakulhat ki, melynek megelőzésére a korai mobilizálás ill. esetleg vérhígítók szolgálnak. Az emlőcsökkentő műtét speciális szövődménye lehet a bimbókomplexum részleges, esetleg teljes elhalása, melynek valószínűsége a helyzetváltoztatás nagyságával arányos lehet. Amennyiben az elhalás valószínűsége nagy, szóba jön a komplexum eltávolítása, más helyre/elsősorban a lágyékhajlatba/ történő átültetése/pihentetése/majd választott időpontban új helyére való visszaültetése. Szintén ezen műtét szövődménye lehet a steril, (nem fertőzéses eredetű) zsírelhalás, mely szintén váladékozás formájában jelentkezhet.

A műtét eredményét a jelentős testsúlyváltozás, az ismételt terhesség, illetve szoptatás rontják, ezért páciensünknek csak akkor ajánljuk ezen műtétet, ha ezen tényezők nem merülnek fel. A beavatkozás minimum egy napos kórházi ápolást tesz szükségessé, melyet Társaságunk biztosít. Amennyiben további ápolásra is igényt tart, ezt biztosítjuk Önnek. A műtétet követően varratszedésig kötés szükséges, mely 14-21 nap, majd ő hétig jól tartó melltartó viselését ajánljuk.

Megereszkedett emlők műtéti korrekciója 

A női emlő leggyakoribb rendellenessége a mell megereszkedése. Ezen esetekben a nagyság kielégítő, de helyzete, ill. alakja eltér az ideálistól. Gyakori oka a szoptatás, illetve alkati sajátosságok, valamint jelentős testsúlycsökkenés. A korszerű plasztikai sebészet lehetőséget teremt ezen eltérés korrekciójára. A műtétet általában altatásban végezzük, de bizonyos esetekben helyi érzéstelenítés is szóba jön. A beavatkozás során az emlő, melynek nagysága nem változik, az ideális helyére kerül, alakja a korábbi esztétikussá válik.

A hegek, melyek elkerülhetetlenek, egyrészt a bimbóudvar festékes területén és a bimbóudvar alatt hosszirányban helyezkednek el. Kivételes esetekben szükség lehet az áthajlásban ejtett metszésre is, mely így itt is heget okoz. A korszerű varróanyagok, a maximálisan kíméletes műtéti technika, a bőrben vezetett varratok biztosítják az egyéni hajlamtól függő sebgyógyulást.

A műtét során minden olyan szövődmény előfordulhat, mely egyéb sebészeti beavatkozás során is fenyeget. A sebgyógyulási zavarok, a seb, ill. a műtéti terület fertőződése az esztétikai eredményt is rontja. Ennek megelőzésére szigorú rendszabályok vannak érvényben (műtői körülmények, sterilitási szabályok betartása stb.), ill. a sebet fedő kötés viselése. Alapvető fontosságú, hogy sebészeti beavatkozást követően, elsősorban idős, egyéb társbetegségekben szenvedő betegeknél vérrögösödés alakulhat ki, melynek megelőzésére a korai mobilizálás ill. esetleg vérhigítók szolgálnak.

A műtét eredményét a jelentős testsúlyváltozás, az ismételt terhesség, illetve szoptatás rontják, ezért páciensünknek csak akkor ajánljuk ezen műtétet, ha ezen tényezők nem merülnek fel.

A beavatkozás egy napos kórházi ápolást tesz szükségessé, melyet Társaságunk biztosít. Amennyiben további ápolásra is igényt tart, ezt biztosítjuk Önnek. A műtétet követően varratszedésig kötés szükséges, mely 14-21 nap, majd ő hétig jól tartó melltartó viselését ajánljuk.

Egyéb műtétek

Hegkorrekció

Sokan gondolják, hogy a plasztikai sebészet heg nélkül dolgozik, vagy képes eltűntetni őket. Ez sajnos nem így van, csodák nincsenek. A plasztikai sebészetben megfelelő technikával, a gyógyulás folyamatának ismeretével, a sebzések elrejtésével érünk el "láthatatlan" hegeket.

A heg a bőr válasza a külső hatásokra. Keletkezhetnek sérülések, vagy műtétek következtében. Jellemzőjük, hogy kezdetben pirosak, jobban láthatóak, majd rózsaszínné válnak, végül elfehérednek. Ez az érési folyamat testtájtól függően akár egy évig is eltarthat.

Optimális esetben ezután a hegek vékonyak, és szinte észrevehetetlenek. Amennyiben a gyógyulás folyamán bármilyen zavar (fertőzés, helytelen hegirány, hajlam) lép fel, sajnos megváltozhatnak. Kiszélesednek, kiemelkednek, élénk színűek maradnak, akár még fájdalmassá is válhatnak.

Ilyen esetekben lehet helyi kezelést alkalmazni (szteroid injekciók, szilikon lap, kompressziós terápia), illetve műtéti megoldást választani.

Minden esetben alapos vizsgálat után, személyre /hegre szabottan kell eldönteni melyik az elsődlegesen választandó módszer, vagy akár kombináció.

A helyesen megválasztott korrekció után optimális, vagy ahhoz közeli gyógyulást lehet elérni.

A műtéti hegkorrekció általában helyi érzéstelenítésben elvégezhető, járóbetegként. A varratszedés általában 2 hét múlva történik meg

Tetoválás-eltávolítás

A tetoválás során a bőr alá juttatott festékszemcsék eltávolítása a szervezetből ugyanúgy, ahogy az oda került egyéb szennyeződéseké az úgynevezett phagociták (falósejtek, melyek a tanulmányainkban ismert amőbához hasonlíthatóak a legjobban) feladata. Mikroszkóp alatt vizsgálva azonban azt látjuk, hogy a festékszemcse jóval nagyobb mint a falósejt, így azt nem tudja bekebelezni és eltávolítani a szervezetből. A rubin lézer azonban elnyelődik a festékszemcsében, és apró darabokat „robbant” le belőle, melyet a falósejtek már el tudnak távolítani. Bizonyos számú kezeléssel az egész szemcse apró darabokra bontható, így a szervezet természetes mechanizmusai eltüntetik a festéket, így a tetoválást, anélkül, hogy a bőr finomabb szerkezetét károsítaná, tehát heg nélkül. A kezelések száma függ a festék minőségétől, a bor alá juttatott mennyiségétől, és a bevitel mélységétől. Egyes tetoválás fajták akár 4 kezelés után is eltűnhetnek. Vannak azonban olyanok, melyek eltüntetéséhez akár 10-12 kezelésre is szükség lehet. A beavatkozások között 3 hétnek kell eltelnie. A kezelés után 1 maximum 2 hétig felületes pörk keletkezik, mely nyom nélkül eltűnik. A vasoxid alapanyagú festékeket nem tudjuk eltávolítani, mivel nem lehet kisebb darabokká „tördelni” őket. A piros színű festékek pedig nem nyelik el a rubin lézert, így azokra is hatástalan eljárásunk. A sárga és zöld festékeket halványítja, teljes eltüntetésük nem mindig sikeres.

A fentieket összegezve, eljárásunk legalkalmasabb a sötét, növényi alapanyagú tetoválások heg nélküli eltávolítására. Szerencsére a legtöbb tetoválás ilyen jellegű, főként az évtizedekkel ezelőtt készített amatőr tetoválások, de a profik többsége is. A beavatkozás a páciensek szerint nem annyira fájdalmas, mint maga a tetoválás készítése.

Anyajegyek eltávolítása

Semmilyen káros következménye nincs a békés anyajegy szakszerű eltávolításának, ha csak azt a pici heget nem tekintjük annak, ami a nagyobb fekete folt után marad.

Megfelelőép szegéllyel kell eltávolítani, tehát a metszés a legtöbb esetben pár mm-el nagyobb mint az anyajegy legnagyobb átmérője. Természetesen a gyanús, "megindult", gyulladásos környezetű, vagy már bőrgyógyász szakorvos által rosszindulatúnak diagnosztizált elváltozást a lehetőségekhez mérten több cm-es ép szegéllyel kell eltávolítani. Ilyen esetekben, ha nagy a hiány és egyszerű varrattal nem lehet zárni a helyét, akkor plasztikai módszerekkel fedni kell a területet, különböző bőrlebenyek elforgatásával, a hiányba fektetésével, a metszésvezetés előzetes megtervezésével, segédmetszésekkel stb. Ez már a plasztikai sebész, vagy plasztikai sebészetben jártas bőrgyógyász dolga, de minden esetben meg kell beszélni a pácienssel, a lehetőségekhez mérten lerajzolni, vagy computeren modellezni kell milyen lesz gyógyulás után a heg.

A szövettanilag nem jóindulatú elváltozásoknál kötelező az utánkövetés, gyakori ellenőrzés, esetleg más vizsgálat. Ennek megszervezése a szakorvos dolga, de érdeke a páciensnek is, hogy a vizsgálatokon megjelenjen.

Minden esetben kötelező a szövettani vizsgálat! Csak ott engedje levetetni anyajegyeit, ahol erre megfelelő szakember áll rendelkezésre!

This will close in 0 seconds