Kínai masszázs intézményünkben

Futóknak szóló ízületi mobilitás tréning
2018-01-15
A Stroke megelőzhető
2018-11-28

Kínai masszázs intézményünkben

Kínai masszázs intézményünkben

A rendelés jelenleg szünetel.

A kínai masszázs négy ezer éves múltra visszatekintő terápiás eljárás. Ez alatt a hosszú idő alatt mérhetetlenül nagy tapasztalat halmozódott fel mögötte. Tóth Szilárd kínai masszázs terapeutát kérdeztük a témáról, aki kínai mesterektől tanulta szakmáját és egy ideje már a HT Medical Centerben tevékenykedik.

 

Milyen problémák kezelésére alkalmas a kínai masszázs?

Lényegében bármely megbetegedés gyógyulását elő lehet segíteni. Néhány kiragadott példával érzékeltetve a palettát, belgyógyászati problémák, gerinc sérv és más mozgásszervi elváltozások, agyvérzés következményei, nőgyógyászati betegségek, álmatlanság, depresszió, fejfájás és még hosszan lehetne sorolni.

 

Hogyan hat, mi a lényege?

A masszázs során a test akupunktúrás pontjait kezeljük, kézzel történő masszírozással. Ezzel a testben, pontosabban a test meridiánjaiban áramló energiát befolyásoljuk, erősíteni, vagy elvezetni tudjuk. Visszaállítható a szervezet egyenletes energia eloszlása, tehát az egészséges állapota. Mivel a szervezetben minden mindennel összefügg, így élettani hatások érhetőek el. Ha valamelyik testrésszel, területtel dolgozunk, a hatás a szervezetben szélesebben érvényesül. A megfelelő akupunktúrás pontok élénkítésével, ingerlésével a belső szervek működére is lehet így hatni. Befolyásolható például a nyirok és vérkeringés, a vérnyomás, a pulzus. Amikor a meridiánok elakadt energia folyamatai megmozdulnak, akkor kezdődik a gyógyulás.

 

Mondana pár esetet?

Vegyük példaként a kar mozgásának akadályoztatását. Ilyenkor a könyék, felkar, alkar masszírozását és kimozgatását végezzük, fellazítjuk a beállt területeket, kidolgozzuk a kötött, letapadt izmokat, idővel helyreáll az eredeti mozgás tartomány és elmúlik a fájdalom. Bonyolult esetben, például agyvérzés után a megfelelő akupunktúrás pontok ingerlésével nem csak egy adott testrész működését lehet helyreállítani, hanem olyan sérült funkciók helyreállása is támogatható, amelyek távolabbi központhoz tartoznak. Ilyen például a beszéd.

 

Mennyi idő a gyógyulás?

Változó, ugyanis meghatározó, hogy mikor fordul valaki a kínai masszázshoz. Nemrég egy bicigli balesetes paciens keresett fel, akinek a karja sérült. Frissen, a balesetet követően pár napon belül jött, ezért két kezelés után már érzékelhető volt a csukló, a váll állapot javulása. Egy másik paciens a kar korlátozott mozgásával és fájdalommal érkezett, ami akkor már egy éve kínozta. Itt három hónapot vett igénybe az érzékelhető javulás, a mozgás tartomány szélesedése és fél év volt a teljes gyógyulás.

 

Milyen módszereket alkalmaz a kínai masszázs?

Masszírozást, masszázs fogásokat, nyújtást, kimozgatást.

 

Biztosan foglalkoztatja az olvasókat, hogy a kínai masszázs mitől más, mint európai társai?

Az emberhez viszonyuló szemléletében és módszereiben egyaránt. A kínai gyógyászat, így a kínai masszázs is az ember egészére figyel és nem csak magára a problémára. A kínai masszázs a test energia áramlására hat, ami a teljes testet fedi. A fogásokat, mozgatásokat pedig érezni kell. Azt szoktam mondani, át kell élni.

 

Tűszúrást használnak?

Tűkkel a masszázs nem dolgozik, így azoknak az embereknek a kezelése is lehetséges, akik idegenkednek a tűtől.

 

Mennyiben személyre szabottak a terápiák? Van standard eljárás, ami egy-egy betegségnél jellemzően alkalmazásra kerül?

Vannak standard eljárások, de minden paciens más és más, a kezelés a paciens problémájához igazított. Betegség esetén mindig orvosi diagnózis adja az alapot. A kínai masszázs a hagyományos kínai orvoslás része. Előfordul, hogy valaki egy betegséggel saját döntése alapján felkeres, ilyenkor mindig kérem, hogy forduljon előbb orvoshoz és a diagnózissal, orvosi véleménnyel együtt jöjjön vissza. Csak így lehet biztonságosan kezelést alkalmazni. Sok támpontot adnak a képalkotó diagnosztikák, az ultrahang és a röntgen leletek. Különösen mozgásszervi problémáknál igaz ez.

 

Orvosi diagnózis nélkül fel lehet Önt keresni?

Igen, orvosi diagnózissal és anélkül egyaránt. Bárki felkereshet, szelídebb problémákkal és betegségek gyógyulásának elősegítésével egyaránt foglalkozom. Az emberek sok olyan problémával élnek együtt, amelyek orvos nélkül kezelhetőek. Amikor valaki felkeres, a tünetei alapján ítélem ezt meg. Például az ülő munka következményei jellemzőek és orvos nélkül jól kezelhetők. Ugyanakkor a szúr, a nyom, a hideg, a meleg, ezek egyértelműen jelzik, hogy betegségről lehet szó, amellyel orvoshoz kell irányítani a pacienst. Lényeges az is, hogy akut, vagy tartósan fennálló, krónikus az állapot.

 

Mennyi ideig tart egy masszázs?

Általában fél óra, de létezik egy órás kezelés is. Kínában van olyan összetett terápia, amikor délelőtt akupunktúrás kezelést kap a paciens, délután pedig egy órás masszázst, ennek hatására működni kezd adott esetben ismét egy idegpálya. Intenzívebb a kezelés, gyorsabb a gyógyulás. Nálunk nincs ilyen.

 

Kitől tanulta a mesterséget?

Az ismereteimet itthon szereztem, két kínai mestertől. Tanáraim Dr. Tang Sing és Dr. Lu Guang Yi voltak, akiknek ez úton is szeretném megköszönni a türelmüket, azt, hogy tanítottak és átadták ezt a csodálatos tudást, valamint, hogy más nézőpontból tudok tekinteni az emberekre.

 

 

 

Rendelési időpontok:

Hétfő: 14.00-18.00

Szerda: 14.00-18.00

Előjegyzés szükséges: 06 30/6979 121

 

https://medicalcenter.hu/hagyomanyos-kinai-orvoslas/

 

 

This will close in 0 seconds