Hagyományos kínai orvoslás intézményünkben

2017-10-19
Új utak a rák gyógyításában
2017-11-16

Hagyományos kínai orvoslás intézményünkben

A rendelés jelenleg szünetel.

Több ezer éves gyógymód, amely a HT Medical Centerben is elérhető

Egyre többen fordulnak a természetes gyógymódok felé. Tapasztaljuk ezt mi is a HT Medical Centerben, egyik szakterületünket ugyanis hónapról hónapra egyre többen keresik fel. Ez a hagyományos kínai orvoslás. A témáról Czeglédi István hagyományos kínai orvost kérdeztük. Czeglédi doktor autentikus környezetben, a Harbini Kínai Orvosi Egyetemen tanult és szerezte diplomáját.

Mi a hagyományos kínai orvoslás lényege?

A hagyományos kínai orvoslás több ezer éves múltra tekint vissza. A test energetikáját, a test és az egyes szervek energia összhangját tekinti alapul. Ha külső, vagy belső ok miatt felborul valamely szerv, vagy a szervezet egészének energetikai egyensúlya, akkor alakulnak ki a betegségek. A hagyományos kínai orvoslás a kiváltó okot keresi és gyógyítja, nem elégszik meg a tünetek kezelésével. Abban segíti a szervezetet, hogy helyreállítsa energia egyensúlyát és ismét egészségesen működjön.

Milyen betegségek gyógyítására alkalmas?

Szinte minden probléma kezelése lehetséges. Betegségek gyógyítására és fájdalom csillapítására egyaránt alkalmas módszerekkel rendelkezik. Hogy kiragadjak pár példát magukra a betegségekre, keringési rendellenességek, gyulladások, mozgásszervi megbetegedések és fájdalmak, izomgörcsök, idegrendszeri problémák, bőrbetegségek így például a gyakori ekcéma, vagy nőgyógyászati problémák kezelésére egyaránt ad megoldást. Ezek csak kiragadott példák, mivel a hagyományos kínai orvoslás hosszú idők során állította fel azt a diagnosztikai és terápiás rendszert, amellyel mára szinte mindenre képes megoldást kínálni.

Milyen módszereket alkalmaznak?

Mivel a betegség kialakulásának az okát keressük és ezt hárítjuk el, ezért a diagnózisnak nagyon alaposnak kell lennie. Elemei a kikérdezés, alapos beszélgetésként és fizikális vizsgálat. Utóbbiba olyanok tartoznak, mint például a pulzus megfigyelése, szapora, nem szapora, erőteljes, vagy gyenge, puha. Ugyanígy a nyelv színe, állapota is sokat elárul, belgyógyászati problémáról adhat információt. A kínai orvoslás sok ezer év alatt összegyűlt megfigyelési jellemzőkből állított össze egy diagnosztikai rendszert.

Mennyire működnek együtt az európai orvoslással, ennek módszereivel?

A két terület nagyon jól tudja egymást erősíteni, részünkről nem merül fel elzárkózás. Különösen jellemző ez diagnózis felállításakor, amikor gyakran vesszük igénybe a képalkotó diagnosztikákat. Egy ultrahang vizsgálat egyértelmű információkat ad számunkra is, élünk a lehetőséggel, ha a beteg érdekében ez szükséges. Sőt, én kifejezetten kérni szoktam, hogy a paciens az első konzultációra a már meglévő összes aktuális leletét hozza magával. Minél több információ áll rendelkezésre, annál pontosabb a diagnózis és a kezelés.

Milyen módszereket alkalmaznak a terápiában?

Alapvetően három területet, akupunktúrát, masszázs terápiát és gyógynövényeket használunk.

Sokan nem hisznek az akupunktúrában…

A kínai gyógyászat a szervezet energia áramlásáról, a testet átjáró energia pályákról térképet készített. Ezek az energia pályák az úgynevezett meridiánok, amelyek egymással összeköttetésben állnak és az összes szervet elérik. Az akupunktúra során is ezt a térképet alkalmazzuk, adottak azok a pontok, amelyeknél be lehet avatkozni, erősíteni, vagy visszafogni valamely szervezetben zajló folyamatot. Az akupunktúrás kezelések során a vékony akupunktúrás tűk szúrásával ezeken a pontokon keresztül befolyásoljuk a szervezet működését.

Más a kínai masszázs terápia, mint egy normál masszázs?

A masszázs terápia saját kínai technikai rendszer, nem hasonlít például a svéd masszázsra. Vegyük a kimozgatást. Ez egy jól működő, hatásos eljárás, de semmiképp sem kényeztető megoldás. Az előbb említett terápiás módszereket gyakran kombináljuk. Hölgyeknél menstruációs zavarokra az akupunktúra és masszázs terápia együtt hatásos, belgyógyászati problémáknál az akupunktúra a fő irány.

Milyen problémákkal keresik fel jellemzően a betegek?

Nem probléma, vagy betegség szerint csoportosítanám. Ami sokkal inkább jellemző, hogy hozzánk akkor jönnek az emberek, amikor már minden más gyógymód eredménytelennek bizonyul és a klasszikus orvosi területeken kimerítették a lehetőségeket. Ennek megfelelően sok idő telik el beteg állapotban és így bonyolultabb esetekkel találkozunk nagyon gyakran.

Egy beteg általában mennyi ideig jár Önhöz?

Állapottól, a betegség előrehaladottságától függő. Többnyire egy húsz-harminc alkalmas kezelés már nagyon jól érzékelhető eredményeket tud hozni és heti két alkalom alapvetően szükséges. Nemrég volt például egy gerinc sérvet megelőző állapotban lévő paciens, aki szorgalmasan járt a kezelésekre és harminc alkalom után úgy tűnik, a gerinc műtét elkerülhető.

Jellemzően mennyi egy-egy kezelés időtartama?

Egy masszázs terápiás kezelés fél-egy órát vesz igénybe, egy akupunktúrás kezelés általában harminc perc.

 

 

Rendelési időpontok:

Hétfő: 14.00-18.00

Szerda: 14.00-18.00

Előjegyzés szükséges: 06 30/6979 121

 

https://medicalcenter.hu/hagyomanyos-kinai-orvoslas/

 

This will close in 0 seconds