Futóknak szóló ízületi mobilitás tréning

Nagy sikerű előadást tartott intézményünkben Dr. Peták István rák kutató orvos.
2017-12-12
Kínai masszázs intézményünkben
2018-02-07

Futóknak szóló ízületi mobilitás tréning

A mozgás szabadsága – futóknak

Ízületi mobilitás tréning futóknak a HT Medical Centerben

Mint arról korábban már hírt adtunk (2017. decemberi anyagunk), a HT Medical Center a hazai egészségközpontok közül elsőként ad helyet egy különleges mozgás programnak, amely az ízületek karbantartását célozza. Speciális gyakorlatokkal erősíthetőek az ízületek, javítható a mozgástartományuk, elkerülhetőek a rossz mozdulatból adódó sérülések.

Sportolóknak, kiemelten futóknak nagyon ajánlott ízületi mozgás programról van szó, ezért olyan edzést szervezünk, amely kifejezetten a futókat célozza, nekik, illetve az „ízületeiknek” szóló gyakorlat sorokat tartalmaz.

(esemény információ: https://www.facebook.com/events/726136837584493/)

A Functional Range Conditioning (továbbiakban FRC) két hazai trénerét Szisz Dániel és Marton Sándor mobilitás specialistákat kérdeztük.

 

Milyen jellegű gyakorlatokra számíthatnak, akik eljönnek a kifejezetten futóknak szóló mobilitás tréningre?

A test saját képességeit kihasználva végzett gyakorlatokra számíthatnak az érdeklődők. Ez azt jelenti, hogy a gyakorlatokkal közvetlenül a kötőszövetes elemeket, az ízületi szalagokat, inakat és tokokat tornáztatjuk, kifejezetten ezt a célt szolgáló speciális mozdulatokat alkalmazva. Ennek eredményeként stabilabbá válnak az ízületek, feszesedik és erősödik a szalagok tartása, összhatásként természetessé válnak a mozgás korrekciók, például egyenetlen talajon futva. Ugyanakkor az ízületek mozgás tartománya szélesedik, így maga a futás is könnyebben végezhetőbbé, a lábmunka lazábbá válik.

A futóknak szóló tréningen melyek lesznek a célzott testrészek?

A workshopon a futás során leginkább igénybevett ízületek, a csípő, térd, boka, lábfej edzése fog történni, ezeknek az ízületi részeit mozgatjuk át. Maga az FRC a teljes testet lefedő mozgás program, de futók esetében nyílván a fokozottan terhelt részeket célozzuk.

Lesznek nyújtások is?

Az FRC rendszer alapelvei szerint kidolgozott speciális nyújtógyakorlatok szintén szerepelnek majd. Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy futók esetében a nyújtás alapvető, a szerepe nélkülözhetetlen.

Ajánlott-e a mobilitás tréning térd porckopással küszködő futóknak?

A porckopás lassítása, illetve a térdízületek állapotának javítása érdekében mindenképp ajánlott a mozgás. A mobilitás tréning egyes elemei kifejezetten a térdízület kíméletes edzését teszik lehetővé. A porckopás teljeskörű kezelése azonban szakorvost is igényel.

Szabad-e égető sípcsont fájdalom esetén végezni a gyakorlatokat?

Ebben az esetben fontos a sípcsont túlterheléséből következő esetleges fáradásos törés kizárása, ez szintén szakorvosi kompetencia. Ha a fájdalom nem csont eredetű, akkor a mobilitás tréning egyes gyakorlataival hatékonyan lehet a boka körüli izomzat gyulladását enyhíteni, akár megszüntetni. Ezzel együtt átmenetileg érdemes a fájdalommal járó tevékenység, így esetünkben a futás intenzitását csökkenteni.

Otthon a későbbiekben végezhetőek-e a gyakorlatok? Hány alkalom szükséges a megfelelően végzett mozgás megtanulásához?

Természetesen, sőt, épp ez a cél. A gyakorlatokat el kell végezni, lehetőleg minél gyakrabban, ha valóban eredményeket akarunk elérni. A gyakorlatok akár egy workshopon is elsajátíthatóak, bár a biztonság érdekében egy felelevenítő alkalmat mindenképp érdemes beilleszteni, önellenőrzési céllal.

 

További információk az FRC-ról szóló előző cikkünkben találhatók:

https://medicalcenter.hu/a-mozgas-szabadsaga-uj-torna-program-intezmenyunkben/

 

A futóknak szóló ízületi mobilitás tréning:

Időpontja:

Jelenleg nincs tervezett időpont.

Részvételi díj:

5.500 Ft/alkalom

Jelentkezés:

e-mail-en: marketing@medicalcenter.hu

Információk, kérdések esetén:

0630/665 5687, vagy a fenti e-mail-en.

This will close in 0 seconds