Érsebészeti vizsgálatok

Bemutatjuk kollégáinkat
2017-04-03
Táplálkozás felső fokon – dietetikai szaktanácsadás
2017-04-21

Érsebészeti vizsgálatok

Az érműtéteket megelőző vizsgálatokról

Az érsebészeti műtéteket minden esetben alapos kivizsgálás előzi meg. Ez érsebészeti vizsgálatot, érultrahangot és szükség esetén Doppleres keringés vizsgálatot, valamint további diagnosztikákat foglalhat magában. Beavatkozás csak ezek eredményeinek ismeretében végezhető el biztonságosan.

Az érsebészeti vizsgálat fizikális vizsgálattal, a panaszos –fájdalmat, vagy más problémát okozó– testrész megtekintésével, tapintásos vizsgálatával kezdődik. A lábak esetében az erek elváltozásaira utalhat a járáskor fellépő jellegzetes fájdalom, a sokat emlegetett „elnehezült a lábam” érzés, tartós dagadás, duzzanat, nem gyógyuló sebek.

Alsó végtagi panaszok esetében a következő lépcső az érultrahang vizsgálat elvégzése, szükség esetén csatlakozik a Doppleres keringés vizsgálat is.

Az érultrahang vizsgálattal az erek állapota tekinthető át. Az un. duplex ultrahang kétdimenziós mozgó képet ad a vénák és artériák állapotáról, a kolor duplex ultrahang pedig a vér áramlását színekkel is mutatja. Jól látható az erek belső falainak állapota, felrakódások, meszesedések kialakulása, szűkületek, vagy tágulatok létrejötte. Megfigyelhető a vér áramlásának sebessége és iránya. A kapott képekből akár már igen korai szakaszban is kimutathatóak az erekben lévő esetleges elváltozások. A vizsgálat nem jár beavatkozással, vizsgálófej finom mozgatásával a bőrfelületen át történik, ugyanakkor igen mélyen teszi lehetővé a problémás területet áttekintését.

A Doppleres vizsgálat során a verőerekben a vérkeringés helyzetének ellenőrzése történik. A vizsgálat a felkaron történő vérnyomásméréssel indul. Ezt követi mindkét lábon a belboka és a lábhát között futó verőéren történő vérnyomásmérés, egy vérnyomásmérő mandzsetta és tollszerű vizsgálófej segítségével. A kapott felkari vérnyomás és láb vérnyomás mérési adatok alapján kiszámításra kerül az un. Doppler index, amely a véráramlás sebességéről ad adatot. Így egyértelmű információ kapható az esetleges beszűkülésekről, egy érszűkület fennállásáról.

Az ismertetett két vizsgálattal „belelátunk” a testbe, így egyértelműen alátámasztható, hogy szükség van-e műtétre és ha igen, akkor hol, milyen típusú beavatkozás a legmegfelelőbb. A vizsgálatoknak nincs az egészséget károsító hatása, ismételhetőek. Követő ultrahangos, vagy Doppleres vizsgálattal az érműtét, vagy alkalmazott más terápia eredményessége és folyamata is nyomon követhető. Sem az ultrahang, sem a Doppleres vizsgálat különösebb előkészületet nem igényel.

Intézményünkben mind a kolor duplex ultrahang, mind a Doppleres érvizsgálat elérhető, a hozzánk fordulók rendelkezésére áll. Ritka esetben CT, MR, vagy érfestéses vizsgálat lehet szükséges, melyet betegeink számára megszervezünk.

This will close in 0 seconds