Bemutatjuk kollégáinkat

Érszűkület, visszér, lábszárfekély, értágulat…
2017-03-14
Érsebészeti vizsgálatok
2017-04-07

Bemutatjuk kollégáinkat

Bemutatjuk kollégáinkat

Dr. Muraközy Györgyi fül- orr- gégész

Ismerjék meg Dr. Muraközy Györgyi fül- orr- gégész szakorvosunkat. Muraközy doktornő sokoldalú orvos, több területen is számíthatnak rá a hozzánk forduló betegek. A fül- orr- gégészet mellett allergológus, onkológus és audiológus is, ezekben is segíti a betegek gyógyulását. Riportunkban több időszerű kérdésre is választ kapunk, így a közelgő allergia szezon „túléléséről”, vagy a gyermekek betegségeiről szintén hasznos információkat tudhatunk meg.

– Ön nem csak fül-orr-gégész, hanem allergológus, audiológus és onkológus is. Mi ösztönözte arra, hogy az orvosi pályát válassza?

Családomban nem volt orvos, de édesanyánk nagyon érdeklődött az orvostudomány iránt. Testvérem és én szinte mese könyvként nézegettük az” Orvos a családban “című felvilágosító, nevelő könyvet. Így valahogy belénk ivódott, hogy értsük a szervezetünket, felismerjük, vagy próbáljuk uralni a betegségeket. Testvéremmel együtt mindketten orvosok lettünk.

– Mit szeret legjobban a munkájában?

Legjobban akkor szeretek orvos lenni, amikor megtalálom a panaszok okát, legfőképp, ha orvosolni is tudom. Szeretem, ha a betegek meggyógyulnak a segítségemmel, vagy együtt rájövünk, hogy a panaszok nem fizikai betegségtől származnak

– A műtőben dolgozik szívesebben vagy a rendelőben?

Nem tudom azt mondani, hogy jobban szeretem a műtői munkát a rendelőinél. Egyformán szeretem mindkettőt, de mindegyiket másért, egészen más fajta kihívások. Talán, mint a szülő, aki egyformán szereti a gyerekeit, de mégis kicsit másként, másért.

– Előttünk az allergiaszezon, mivel tud készülni a “szezonra” az, aki allergiás?

Igazából nem tudjuk kivédeni a szezonális allergiákat, hiszen nem tudjuk virágpor szűrő tokba helyezni a lakásunkat. Fontos tudnunk, hogy mire vagyunk allergiásak, mert ha tudjuk a virágzások kezdetét, még a tünetek megjelenése előtt elkezdhetjük a gyógyszerek szedését, így sokkal eredményesebb lehet a kezelés. Helytelen, ha gyógyszer ellenesség miatt nem kezeljük az allergiát, mert ezzel súlyosbíthatjuk a betegséget.

– Mely allergének okoznak a leggyakrabban problémát?

Legjobb kezelés, ha megpróbáljuk csökkenteni környezetünkben az allergéneket. Virágpor szezonban erre vannak is lehetőségek. A szemtüneteket szemüveg viselésével enyhíthetjük. Hajunkon, bőrünkön, ruhánkon bevisszük a zárt terekbe az allergéneket, fontos a ruhák gyakori mosása, a haj leöblítése, a nyálkahártyák tisztítása, orrmosás, garatöblítés. Nem jó a ruhákat friss levegőn szárítani, a nedves ruhán megtapadnak a pollenek. Bármilyen fájdalmas, nem jó nyitva tartani az ablakainkat, súlyosabb allergiákban, asztmában célszerű légtisztító beszerelése is. Már Magyarországon is elérhető az úgynevezett deszenzibilizáló- érzéketlenítő kezelés. Ennek hátránya, hogy drága és hosszadalmas, de az eredmény megéri.

Leggyakoribb az úgynevezett inhalációs, tehát belégzéses allergia forma. Ez után következnek az allergiás bőrbetegségek, a gyógyszer, majd az étel allergiák. A pollenek közül a parlagfű a fekete ürömmel, a pázsitfű félék okoznak leggyakrabban tünetet, ezek sokszor párosulnak poratka a vagy penészgomba, esetleg állatszőr allergiával.

– A statisztikák szerint a magyar lakosság egyharmada allergiás, és a számuk évről évre növekszik. Ön szerint mi ennek az oka?

Sajnos a nálam sokkal okosabb tudósok sem tudják az allergiák ilyen mértékű megszaporodásának okát. Az biztos, hogy az alap a génekben rejlik. A genetikai hajlam alapján aztán környezeti tényezők, civilizációs ártalmak, esetleges fertőzések kialakítják az allergiát. Mivel a parlagfű az egyik legerősebb allergén és itthon sajnos nagyon elterjedt ez a gyomnövény, magyarázhatja részben ez is a gyors növekedést.

– Milyen esetben érdemes audiológushoz fordulni?

Az audiológus a hallás problémáival foglalkozó gégész szakorvos. Felnőttek maguk is észlelik halláspanaszaikat, orvoshoz fordulnak, főként ha hirtelen alakul ki hallásromlás, fülzúgás- csengés. Sokszor ezt csak banális fülzsír dugó okozza. Előfordul azonban fertőzés, érelzáródás következtében is. Ekkor már nem csak fülészeti, de hallásvizsgálat is szükséges.

A gyermek helyzete már nem ilyen egyszerű. Ilyenkor a szülők-nevelők felelőssége sokkal nagyobb. Kisgyermek esetén gyanút kelthet, ha a baba nem reagál az erősebb zajokra sem, ha késik a beszédfejlődés, ha a családban van korai hallásromlás. Ha a gyerek túl hangos, ha beszéde rosszul érthető, iskolás korban a rossz, vagy romló teljesítmény gyanút kelthet.

– Létezik olyan, hogy megfázás vagy ténylegesen a kórokozók a felelősek a légúti betegségekért?

A szervezet, vagy a nyálkahártyák túlhűlése átmenetileg csökkenti az immunválaszt, a torokban fájó, kaparó érzést okozhat. Tudjuk, hogy hidegben csepeg az orrunk, a nyálkahártya a bő váladékkal próbál védekezni. Ezek csak igen rövid ideig tartó tünetek. A valódi megfázások fertőzéses-, főleg leggyakrabban vírusos eredetűek. A fertőzés létrejöttében segít a meghűlés.

– Hogyan óvjuk a gyerekeket a fül-orr-gégészeti problémáktól?

Már szinte mindenki előtt ismert, hogy a gyermekek immunrendszere fejletlen. Számottevő immunitás csak 3 éves kor körül alakul ki, a felnőtt érettséget csak tizenévesen éri el. Az első évben az anyatej biztosít védelmet számos fertőzéssel szemben a babának, ezután már ez sem.

Ha megtehetjük, az a legjobb megoldás, ha otthon tudjuk tartani a gyereket minél tovább. Sajnos ez Magyarországon nehezen megoldható.

A megfelelő, vitamindús táplálás segíthet. Manapság nagyon védjük a gyerekeket a naptól. Ez egy szintig jó, de a napsugárzás a D vitamin ellátottság miatt igen fontos, újabban lett ismert a csontfejlődésen kívül az immunrendszerre való hatása a fertőzések elleni védelemben és a daganatképződés elleni szerepe.

Fontos a megfelelő higiénés szabályok betartása. A túlfertőtlenítés viszont nem helyes, mert gátolja az immunrendszer fejlődését, elősegíti az allergiák kialakulását. Ebben is az arany középút a helyes. Kérjük meg a barátokat és rokonokat, hogy betegen ne látogassanak, ha nem feltétlenül szükséges.

– És ha a gyermek már beteg?

Mielőbb próbáljuk megtanítani a kicsit az orrfújásra! Amíg ez nem megy, gyakran szívjuk le a váladékot az orrból! Az orrcsepp használat jó hatású. Fontos a helyes adagolás, naponta legfeljebb 2-3 alkalommal adjuk. Ez csökkenti a váladék képződést, segíti megőrizni az orrgaratba nyíló fülkürt szellőzését, a középfül gyulladás megelőzését. Ezt támogatja a fül és arcüregek melegítése száraz meleg alkalmazásával. De csak ha a gyermek láztalan!

A hőmérséklet növekedése 38,5 fokig segíti az immunrendszert. Ez alatt nem szükséges a lázat csillapítani, csak például ha már fejfájást , rossz közérzetet jelez a gyerek, vagy látjuk ennek jeleit a kisbabán, nyűgös, nagyon levert… Kivétel, ha a gyermeknek már volt lázgörcse. A lázgörcs nem a nagyon magas hőtől, hanem a gyors hőmérséklet emelkedéstől keletkezik. A kúpok nagyon megbízhatóan alkalmazhatóak, gyorsan felszívódnak, hányáskor is hatékonyak.

Ha mégis sokat betegeskedik a gyermek, mondjuk havonta, léteznek bizonyítottan hatásos immunerősítők. Ezt mindig orvos rendelje! A betegségek tartósan gyengíthetik az immunitást, ezét lehetőleg várjunk a közösségbe bocsájtással néhány egészséges napot.

This will close in 0 seconds