A mozgás szabadsága – Új torna program intézményünkben.

Fogászati akció
2017-12-01
Nagy sikerű előadást tartott intézményünkben Dr. Peták István rák kutató orvos.
2017-12-12

A mozgás szabadsága – Új torna program intézményünkben.

A mozgás szabadsága

Új mozgás és mobilitás tréning a HT Medical Centerben

 

A HT Medical Center a hazai egészségközpontok közül elsőként ad otthont egy különleges mozgás programnak, amely az ízületek egészségét célozza. A rendszer speciális gyakorlatokból épül fel, amelyek közül a kezdő elemek akár egy pár órás foglalkozás keretében is elsajátíthatóak és a későbbiekben otthon önállóan is végezhetőek. Mozgásszervi problémákkal élőknek, az ízületeiket erősebben terhelő embereknek, például sportolóknak, egyaránt hatékony. A neve Functional Range Conditioning (továbbiakban FRC néven említve). A FRC rendszerről Szisz Dániel és Marton Sándor FRC mobilitás specialistákat kérdeztük.

 

Amikor tartós csípő és boka fájdalommal becsöppentem hozzátok egy mozgástréning foglalkozásra, a szokásos mozdulatokkal áttornáztató gyógytorna jellegre számítottam. Ehelyett valami új történt. Eddig ismeretlen gyakorlatok, melyeket elsőre ugyan nem volt egyszerű jól végezni, de sok segítséget kaptam. Pár hét rendszeres gyakorlás alatt megszűnt a boka fájdalmam és a csípőmet is csak elvétve érzem. Mi a módszer lényege?

A FRC rendszer egyik központi gondolata, hogy bármely mozgás biztonságos és eredményes megtételéhez az ízületek megfelelő működése szükséges, legyen szó akár egy lépésről, akár sportolói teljesítményről. Mi ezt úgy fogalmazzuk meg, hogy minden mozgáshoz köthetőek úgynevezett ízületi előfeltételek. Ezen előfeltételek biztosításához, majd fokozatos megerősítéséhez nyújt módszereket az FRC rendszer. Röviden kitérnék itt a tudományos háttérre is. A rendszerben alkalmazott módszerek az ízületek fiziológia felépítését figyelembe véve lettek kidolgozva. Ezek a módszerek az ízületeket alkotó kötőszövetes elemek, ízületi tokok, szalagok, inak, közvetlen edzését teszik lehetővé. Hatásukra javul az ízületi mobilitás, nő az ízületek stabilitása. Ezek összességeként növekszik azon mozgástartomány, amely felett a központi idegrendszernek kontrollja van. Mindez azzal a pozitív hatással jár, hogy nő a szabad és biztonságos mozgás tartomány. Az FRC rendszer módszereinek egymás után történő, következetes alkalmazásával egy komplett ízületi karbantartó és fejlesztő program áll a rendelkezésünkre.

 

Honnan ered az FRC rendszer?

A rendszert Dr. Andreo Spina kanadai sportorvos, kiropraktor, manuálterapeuta és edző dolgozta ki. Egyetemi tanulmányai során behatóan tanulmányozta a mozgás szervrendszerét, az emberi mozgás működését. Pár éve a humán anatómiai és szövettani tudományos eredmények gyakorlati alkalmazásért egy magas rangú kanadai szakmai elismerést, a John W.A. Duckworth díjat is megkapta. Az FRC endszer kidolgozásával a meglévő manuálterápiás és mozgást fejlesztő módszerek helyett egy új, a legfrissebb tudományos eredményekre alapozott megközelítést hozott létre és a módszer egyre nagyobb sikernek örvend Amerika és Európa szerte is.

 

Kinek ajánlott az FRC tréning?

Elsőre furcsán hangzik, de mindenkinek. A mozgás egy alapvető emberi funkció, ezért az FRC módszerei bárki számára hasznosíthatóak, amennyiben a mozgás fejlesztése a cél. Azoknak is, akik mozgásszervi problémával küzdenek, például rehabilitáció utáni kiegészítő tréningként, vagy rendszeresen sportolnak, például sérülésmegelőző, vagy teljesítményfokozó céllal. Vagy mindazok számára, akik egyszerűen csak szükségét érzik, hogy javítsanak a mozgásukon.

 

A HT Medical Centerben érintettség szerint csoportokra bontjuk a foglalkozásokat. Első alkalommal a futók számára szervezünk tréninget, majd mozgásszervi betegek számára, később az edzőtermekbe járóknak. Miért javaslod amatőr sportolóknak, például futóknak, testépítőknek?

Tapasztalataink szerint sok sportoló úgy vág bele egy adott sportba, hogy az ízületei nincsenek megfelelően felkészítve a terhelésre. A futás könnyű elérhetősége miatt tipikusan ilyen. Belevág valaki, mert úgy dönt, hogy egészségesen szeretne élni, ami nagyon helyes döntés, azonban épp az egészség érdekében vigyázni kell. A tréningünkkel átmozgatjuk és erősítjük a fokozott terhelésnek kitett ízületeket, növeljük a terhelhetőségüket, egyúttal néhány mobilizáló gyakorlatot is bevetünk. Csökkenthetjük a sérülések kockázatát.

 

A cikknek folytatása következik.

A Functional Range Conditioning tréning foglalkozásokról információt honlapunkon és Facebook oldalunkon fogunk közzé tenni.

 

This will close in 0 seconds